Cellefedt og dellefedt

Maden kan gøre meget for os i forhold til sundhed og forebyggelse af sygdom, specielt når vi taler om inflammatoriske sygdomme så som fx gigt og hjertekarsygdomme. Dine valg af godt fedt har nemlig betydning for graden af inflammation i din krops væv.

Danskernes forhold imellem indtag af omega 6 og omega 3 fedtsyrer tipper desværre til den forkerte side. De fleste får alt for store mængder inflammationsfremmende omega 6 fedtsyrer i form af for eksempel raffinerede planteolier, margariner, færdigretter, kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Samtidig får vi alt for få sundhedsgavnlige uforarbejdede omega 3 fedtsyrer.

Vi har milliarder celler i vores kroppe, der er omgivet af en membran, som består af fedt. Disse celler har behov for sunde fedtstoffer (omega 3 og omega 9) og tager skade af de dårlige fedtstoffer (omega 6). Og da vi generelt indtager for meget omega 6, tager vores celler skade og bliver stive og dårligere til at skille sig af med affaldsstoffer.

Derfor er det så vigtigt, at vi får øjnene op for sundt og usundt fedt – vores sundhedstilstand afhænger af det. De gode fedtstoffer styrker immunforsvaret og kan dæmpe den inflammatoriske proces, så det er vigtigt for os midt i livet at begynde at kigge på vores kost og forebygge diverse livstilsygdomme.

Omega-6 er pro-inflammatorisk og bidrager til at få usunde celler

Omega-3 er anti-inflammatorisk og hjælper til bibeholdelse af sunde celler

Fedt er vigtigt fordi…

Mange tror, at vi skal holde os fra fedt – men det er ikke korrekt. Fedt er vigtigt for os og indgår i mange funktioner i vores kroppe, bl.a. varme og stødisolation, beskyttelse af vores skelet og indre organer, godt for fordøjelsen og en vigtig energikilde.

Fedtsyrer findes som

  • Mættet: Faste ved stuetemperatur (kød, smør og margarine)
  • Monoumættet: Flydende ved stuetemperatur (olie, avocado og nødder)
  • Polyumættet: Flydende ved stuetemperatur (olie og fede fisk)
For meget mættet fedt, kan være dårligt for kroppen og øge det dårlige kolesterol (LDL). Men vi har behov for noget af det og de Nordiske Næringsstofanbefalinger hedder 1:1:1. Det betyder kort sagt, at vi bør få lige dele af hver af de tre fedtsyrer. Cellefedt får vi ved at indtage gode, uspolerede fedtstoffer fra hver af de tre fedtstofgrupper hver dag.

Cellefedt

Dellefedt

Cellefedt er alt det fedt, som din krop har så stor brug for. Det bliver brugt overalt i vore celler, til beskyttelse, transport m.m. Cellefedt er vigtigt for blandt andet: Hjerne, hjerte, immunforsvar, hormonbalance, nervesystem, humør, fertilitet, øjne, hud, hår og negle.

Du får cellefedt her

  • Koldpressede, økologiske jomfruolier som hørfrøolie, hampefrøolie, valnøddeolie, græskarkerneolie, rapsolie og olivenolie. Disse olier tåler som udgangspunkt ikke opvarmning. Olivenolie kan anvendes til stegning, såfremt kvaliteten er tilstrækkelig høj. En god ekstra jomfruolivenolie kan anvendes til svitsning af for eksempel grønsager, men de andre olier bør ikke opvarmes.
  • Hørfrø, græskarkerner, sesamfrø, solsikkekerner, mandler og valnødder
  • Avocado og grønne grøntsager
  • Fede fisk er rige på omega 3 fedtsyrer. Spis økologiske fisk og tilbered dem nænsomt, så bevarer du flest muligt af de helbredende fedtsyrer.
  • Gammeldags kærnet smør eller jomfrukokosolie er optimalt til stegning og bagning.

Dellefedt er alt det fedt, der ikke fremmer sundhed og balance. Det er raffinerede olier og margariner samt alt det dårlige fedt, der blandes i en lang række fødevarer. Det hærdede og raffinerede fedt, som du skal undgå deklareres på varerne som vegetabilsk fedt eller hærdet, vegetabilsk fedt.

Du får dellefedt her

  • Olier i klare flasker (fx vindruekerneolie, majs- eller solsikkeolie, margariner)
  • Hærdede og raffinerede fedtstoffer, der blandes i færdigretter, mayonaisesalater (karrysalat, russisk salat m.v.)
  • Margariner såvel smørbare som flydende
  • Kager, kagemix og andet bagerbrød
  • Ses sågar i børnemad
  • Færdigretter, grillmad, fastfood og junkfood, herunder friturestegt mad og chips

Dine valg af fedt kan således have temmelig stor betydning for din krops balance og sundhed. Balance i fedtstofindtaget er et nøgleord, for det handler om:

  • At undgå for store mængder dårligt og ødelagt fedt fra raffinerede olier, margariner og andet
  • At undgå for store mængder fedt fra mælkeprodukter og rødt kød som oksekød og kødpålæg
  • At erstatte dit indtag af dårligt fedt med et dagligt indtag af omega 3 kilder – ekstra jomfruolier, kerner, mandler, avocado, små fisk, plankton eller et kvalitets omega 3 tilskud

De bedste olier til mad

Gå målrettet efter ekstra jomfruolier og gerne økologiske i mørke flasker. Disse olier er nemlig med garanti koldpressede og uraffinerede. Det er desværre tilladt i Danmark at efterbearbejde eller raffinere koldpressede olier og stadig kalde dem koldpressede. Derfor er betegnelsen »ekstra jomfru« din eneste garanti for, at olien er presset under 50 grader og ikke efterfølgende raffineret ved højere temperaturer.

Omega 3 som tilskud

Dem der har udfordringer med helbredet, kan med fordel give indtaget af omega 3 fedtsyrer særlig stor opmærksomhed. Ofte er der nemlig tale om mangel på disse væsentlige fedtstoffer og ubalance i forhold til andre typer fedtstoffer, i særlig grad omega 6.

Jeg har valgt Eqologys 100% naturlige omega 3 af høj kvalitet, der er testbaseret med dokumenteret effekter. Du kan købe olien her