De 10 kostråd blev i 2021 til 7 nye kostråd

I 2021 blev de nye kostråd, som er reduceret fra 10 til 7, lanceret og denne gang med et større fokus på klimaet. Drikke- og fødevarer har betydning for både vores egen og planetens sundhed, så hvis du følger kostrådene, bidrager du ikke kun til din egen sundhed og mindsker risikoen for sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft, du bidrager også til udledning af færre drivhusgasser.

1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Planterig og varieret mad er mad med mange forskellige grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Planterig og varieret mad, der følger De officielle Kostråd, indeholder også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en mindre mængde kød.

Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter vigtige kilder til protein.

2. Spis flere grøntsager og frugter

Det mindsker risikoen for fx hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft og gør det nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

3. Spis mindre kød – vælg BÆLGFRUGTER OG FISK

Af hensyn til din sundhed skal du begrænse indtaget af kød fra firbenede dyr (okse, kalv, lam, gris) og især forarbejdet kød (kød, der fx er røget og saltet – kødpålæg, pølser og bacon).

4. SPIS MAD MED FULDKORN

Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 

5. VÆLG PLANTEOLIER OG MAGRE MEJERIPRODUKTER

Vælg planteolier, fx raps- og olivenolie i stedet for smør. Det er gode kilder til fedtstof, når du vil spise sundt og klimavenligt og  mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 

6. SPIS MINDRE AF DET SØDE, SALTE OG FEDE

For at spise sundt, er det nødvendigt at begrænse, hvor meget slik, kage, chokolade, is, kiks og chips, du spiser. Det gælder også visse typer af fastfood, fx pizza, pommes frites og burgere.

7. SLUK TØRSTEN I VAND

Din krop har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier. Begræns hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer som fx sodavand, saftevand, sports- og energidrikke.