Det sunde fedt

At vi skal spise så lidt fedt som muligt er forkert

Fedt er godt, og det er skadeligt for dit helbred ikke at få nok. Mangel på fedt fremmer faktisk fedme og at få tilstrækkelige essentielle fedtsyrer er mindst lige så vigtigt som at få vitaminer.
Men fedt er ikke bare fedt – der er gode og dårlige fedtstoffer. Det der er vigtigt i en sund kost, er at få nok af de gode fedtstoffer.

Typer af fedtsyrer

De vigtigste fedttyper er:
– Enkelumættet, for eksempel olivenolie, omega-9
– Flerumættet, omega-6 og omega-3
– Mættet fedt og transfedt er dannet af vegetabilske olier ved hydrogenering (margarine) og er en unaturlig form for fedt, der fremmer sygdom.

De to første er flydende og de sidste to er faste. En god tommelfingerregel er at holde sig til flydende fedt så vidt muligt. Nogle af fedtsyrerne kaldes essentielle (såsom omega-3), fordi vi ikke selv kan producere dem, men de er vigtige for vores helbred, både fysisk og mentalt.
Generelt får vi alle for lidt omega-3 fedtsyrer sammenlignet med for meget omega-6 fedtsyrer. Før i tiden fik vi mere omega-3 (fra fisk) i vores kost, i dag får vi på grund af forarbejdet mad, markant mere omega-6 end omega-3. Forholdet bør ligge på mindst 1 omega-3 til 4 omega-6, hvor analyser viser, at vi i Danmark ligger på 1 omega-3 til mere end 15-20 omega-6.

Behov for fedt

Kvalitet

Fedtsyrer er meget vigtige for alle kroppens celler, for synet, for hormonproduktionen, for blodets koaguleringsevne, for muskelcellernes evne til at trække sig sammen, for nerveskader og dermed hele hjernens udvikling og funktion. Omega-3 fedtsyren (DHA) fra fiskeolie udgør den største del af fedtet i hjernen (60-70%).

Fedt er en vigtig energikilde, som ved forbrænding giver mere end dobbelt så meget energi som protein og kulhydrater, men ikke alt det fedt, vi spiser, bliver brugt til forbrænding. Hvis vi fortsat skal være sunde og vitale, har vi brug for de livsvigtige essentielle fedtsyrer.

De olier, vi anvendes i vores kost, skal være rene og af dokumenteret høj kvalitet med hensyn til det lave indhold af dioxiner og tungmetaller. Fedtsyrerne kan også blive beskadiget, oxideret af lys og ilt eller ændret ved kraftig opvarmning. Opbevaring skal derfor ske i mørke og lukkede flasker og på et køligt sted. Undtagelsen er olivenolie, som indeholder så mange plantestoffer, der modvirker oxidation, at den kan blive stående ved stuetemperatur.

De fedtsyrer, der bedst tåler varme og kan bruges til stegning, er de mættede, såsom kokosolie og smør.

Fedt for sindet

DHA er den kraftigste omega-3 fedtsyre i hjernen, inklusive nethinden. Fiskeolie er den bedste kilde til DHA, men også EPA, linolensyre og enkeltumættede fedtsyrer er gavnlige for hjernen. For eksempel har olivenolie vist sig at være gavnlig for hukommelsen. Fosterets hjerne udvikler sig ikke ordentligt, hvis gravide ikke får nok af de sunde fedtsyrer. De essentielle omega-3 fedtsyrer har stor betydning for overførslen af signaler fra en nervecelle til en anden og har vist sig at hjælpe mod depression og mani.

Fiskeolie ser også ud til at kunne reducere aggression og hjælpe mod skizofreni. En undersøgelse foretaget ved Göteborgs Universitet viser, at urolige børn og børn med adfærdsbesvær som ADHD kan have gavn af omega-3 fedtsyrer. For meget mættet fedt sammenlignet med umættet fedt svækker hjernen og reducerer evnen til at lære. Hærdede vegetabilske olier (margarine), transfedtsyrer og for mange vegetabilske olier med omega-6 fedtsyrer, såsom majsolie, sojaolie, vindruekerneolie, solsikkeolie osv. er heller ikke godt. Fedt er fint, men det skal være den rigtige, have en god balance mellem fedtsyrerne, have god kvalitet og være ordentligt forarbejdet.

Omega 3 som tilskud

Eqologys Pure Arctic Oil har dokumenteret effekt og sikrer kroppen den mængde omega-3, den skal bruge for at optimere kroppens sundhedstilstand.

Dem der har udfordringer med helbredet, kan med fordel give indtaget af omega 3 fedtsyrer særlig stor opmærksomhed. Ofte er der nemlig tale om mangel på disse væsentlige fedtstoffer og ubalance i forhold til andre typer fedtstoffer, i særlig grad omega 6.

Jeg har valgt Eqologys 100% naturlige omega 3 af høj kvalitet, der er testbaseret med dokumenteret effekter. Du kan købe olien her