Styrk din knoglesundhed

Danmark er blandt topscorerne, når det gælder osteoporose og knoglebrud hos ældre. Men samtidig er vi også nogle af dem, der drikker mest mælk og dermed indtager størst mængde kalk. Hvis du vil styrke dine knogler, skal du have et bredere perspektiv på dine kost- og kosttilskudsvaner.

Mange forestiller sig at skelettet er en slags stativ, der fungerer som en bøjle til at hænge alt det bløde væv på – men virkeligheden er mere nuanceret. For knoglerne er i høj grad også levende væv, der både suger næring fra resten af kroppen og udskiller stoffer til organismen. Der sker en evig nedbrydning og genopbygning af knoglerne. Hvis der er ubalance i denne mekanisme, bliver knoglerne svækkede og mere udsat for skade.

Osteoporose er en alvorlig ubalance, hvor man mister en stor mængde knoglemasse. Tab af knoglemasse er en naturlig proces, som starter i 30 års-alderen og fortsætter resten af livet, hvor vi årligt mister en halv til en hel procent af knoglens kalkindhold. Hos kvinder er der øget risiko for en hurtigere afkalkning, når vores niveau af østrogen nedsættes i forbindelse med overgangsalderen.

Kalk skal have selskab

Vægtbærende motion

Der er altså god grund til at gøre noget ekstra for knoglerne, for vores indtag af komælk er ikke tilstrækkeligt. De anbefalede tilskud af kalktabletter er heller ikke nok, når de står alene. Når kalk gives for sig selv, kan knoglen have meget svært ved at optage det fra kroppen. Hvis knoglerne skal have gavn af calcium, kræver det kombination med andre ting.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger lægges der vægt på at kombinere calcium med tilskud af D-vitamin. D- vitamin har en katalysatorrolle, så knoglerne kan optage en betydeligt større andel af calciumtilskuddet i knoglemassen.

Noget af det allervigtigste for knoglesundhed og kalkbalance er motion. Daglig aktivitet skaber blodcirkulation i kroppen – også i knoglerne – så du sikrer, at kroppens næringsstoffer bliver cirkuleret alle de steder hen, hvor der er brug for dem. Det anbefales, at man dyrker såkaldt ”vægtbærende motion”, hvilket vil sige, at en gåtur er mere effektiv for knoglesundheden end en tur i svømmehallen.

Kosten er også meget vigtig, for gennem sunde fødevarer får du faktisk alle de næringsstoffer, der skal til for at opbygge og vedligeholde din knoglesundhed. Den vigtigste tommelfingerregel er her, at du skal have grøntsager på mindst halvdelen af tallerkenen ved dagens to største måltider. Du må også meget gerne spise rigeligt af kerner og nødder.

Kosttilskud giver ekstra sikkerhed

For fakta er bare, at vi generelt ikke er gode til at spise sundt ved alle måltider. Eller hvis vi tager medicin (fx vanddrivende, nogle former for antibiotika og hjertemedicin eller p-piller) kan det være årsag til, at din krop har brug for ekstra næringsstoffer, da det tære voldsomt på kroppens beholdning af især kalk og magnesium.

Kosttilskud kan give os den sikkerhed, vi ønsker, for at give kroppen de vitaminer og mineraler, den har brug for. Når vi taler knoglesundhed, handler det ikke mindst om magnesium, D-vitamin og K-vitamin.

Kosttilskud

Magnesium
Vigtigst at være opmærksom på er magnesium. Hvis du tager tilskud af kalk, bør du altid supplere med et tilskud af magnesium i ca. samme mængde. Mere end halvdelen af det magnesium, du har i kroppen, findes i knoglerne. Men der skal bruges magnesium i mange mikroprocesser, og derfor kan kroppen finde på at tage fra ”lageret” i knoglerne, hvis der skal suppleres op andre steder.

D-vitamin
D-vitamin skal ikke indtages i samme mængde som magnesium, men det har en tilsvarende vigtig rolle for knoglernes kapacitet til at fastholde det rette niveau af kalk i knoglerne. Som nævnt har Sundhedsstyrelsen fokus på denne sammenhæng og et kosttilskud med kalk, skal også indholde D-vitamin.

Oversete K-vitamin
Det sidste tilskud, som tit overses, er K-vitamin, som har en vigtig rolle i metabolismen omkring optagelse af kalk fra føden og fra tilskud. Hvis du ikke har tilstrækkeligt med K-vitamin, ryger en stor del af den kalk, du indtager, direkte igennem systemet.
I forhold til knoglerne er det K2-vitamin, du skal vælge. Det findes – i modsætning til K1-vitamin – ikke i grøntsager men kun i animalske fødevarer som kød, æg og ost.
Forskning har vist, at kroppen udskiller 30 procent mere kalk, når der er K2-vitaminmangel. Det er den kalk, der burde være endt som energi og styrke i din knoglemasse, så hvis man er ude over sin bedste ungdom, er K2-vitamin et af de tilskud, som virkelig kan give bonus.

K2+D3 vitamin

K2-vitamin kan kort beskrives som en årerenser. Vitaminet fjerner forkalkninger i blodårne og føre det ind i knoglerne. K2 spiller en derfor en vigtig rolle i at opretholde stærke knogler og dermed reducerer risikoen for osteoporose (knogleskørhed). K2-vitamin styrker og opretholder også fleksible blodkar, hvilket mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kredsløbssygdomme. K2-vitamin skal kombineres med D3-vitamin, da D3-vitamin hjælper med at øge kroppens absorption af calcium.

Videnskabelige undersøgelser har påvist, at kroppen har brug for et dagligt indtag på mindst 180 µg for at opnå en maksimal gavnlig effekt. K2+D3 indeholder derfor 200 µg og 40 µg D3-vitamin i hver daglig dosis på 1 kapsel.

Jeg har valgt Eqologys vitaminer af høj kvalitet, der er testbaseret med dokumenteret effekter. Du kan købe K2+D3 vitamin her