Hver 5. af os har tarmproblemer

Er du en af dem?

Jeg indgår ihvertfald i statestikken, da jeg har lidt af IBS (irritabel tyktarm) siden jeg var 23. Rigtig mange lider af IBS og er du en af dem, findes der to store grupper på Facebook af ligesindede. Derinde kalder IBS for en skraldespand-sygdom, for modsat Morbus Crohn og Colitis, kan man ved IBS ikke se forandringer i tarmen, så du bliver ofte sendt hjem fra lægen med et ‘lev med det’. Der er en kostplan udviklet til IBS, der hedder Low Foodmap – men den fandt jeg uoverskuelig og meget svær at overholde, så jeg tyede til Antiinflammatorisk kost i stedet.

Hvad er antiinflammatorisk kost?

Princippet bag antiinflammatorisk kost er at spise mere betændelsesdæmpende mad som kan hjælpe kroppen til at have bedre kontrol over betændelsesreaktionen. Vi benytter flere råvarer som indeholder mange af disse vigtige næringsstoffer, som går direkte ind og styrker cellemembranerne i kroppen. Og mange undgår mælkeprodukter og gluten, da folk med tarmproblemer ofte har intollerance over for det.

De overordnede regler

  • Det er meget nemmere at spise sundt, hvis du laver en god plan for ugen, og du bruger en indkøbsseddel, når du går ud og handler.
  • Mange spiser til de er prop mætte men undgå det. Spis til du ikke er sulten længere, ikke mere, stop inden du er helt mæt. Spis eventuelt aftensmaden på en frokosttallerken, da det så syner af mere.
  • Spis en naturlig kost med mange næringsstoffer og så minimalt med raffineret og bearbejdet mad som muligt.

12 tips til at spise antiinflammatorisk

Kort sagt handler det om at spise grøntsager, sørge for at få masser af de gode fedtstoffer  (omega-3) og undgå sukker, alkohol og de dårlige fedtstoffer (omega-6)

1) Grøntsager

Vælg grøntsager med mange farver og spis dem hver dag: kål, løg, hvidløg, chili, spinat, grønne grøntsager, søde kartofler, gulerødder, linser. Undgå: majs og kartofler.

2) Fisk

Spis fisk 3 gange om ugen. Fede fisk har gode egenskaber – men undgå opdrættet laks. Får du ikke fisk nok, supplér med omega-3 olie fra fisk.

3) Kød

Skær ned på kød fra firbenede dyr. Når du spiser kød, så vælg fritgående græsædende, voksne dyr (oksekød og lam er bedst). Græs indeholder flere omega 3-fedtsyrer. Indvolde er meget inflammationsfremmende, så spis varsomt her.

4) Fuldkornsprodukter

Rug og havre kan spises, men undgå hvede. Pumpernikkel, rugbrød, fuldkornsbrød, havregrød og usødet müsli er ok.

5) Kulhydrater

Erstat risene med blomkålsris (revet blomkål) eller quinoa. Erstat pasta med revet squash eller græskar eller prøv de mange varianter, der popper frem i supermarkedet som fx. kikærtepasta. Erstat kartofler med søde kartofler. Men ellers er naturris bedre end hvide ris, fuldkornspasta bedre end hvid pasta.

6) Mejeriprodukter

Undgås videst muligt. Prøv i stedet havre-, ris-, mandel eller sojamælk. Dog er kvark, skyr, græsk youghurt, feta og mozzarella ok. Undgå frugtyoghurt med sukker, is og ost.

7) Frugt

Frugtsukkeret gør det let inflammatorisk, men samtidig giver frugt så meget andet og er nærende og rensende, så spis løs. Røde bær og citron er bedst.

8) Olier og fedtstoffer

Brug olivenolie og rapsolie eller evt. hasselnødolie, avocadoolie, hampefrøolie og mandelolie. Undgå: Margarine, solsikkeolie, vindruekerneolie og palmeolie.

9) Elsk nødderne

Spis mandler, hasselnødder, pekannødder, macadamianødder og cashewnødder.

10) Husk krydderierne

Hvidløg, cayennepeber, ingefær, gurkemeje, chilipeber, krydderurter og karry er suveræne.

11) Sluk tørsten

Drik masser af vand, gulerodsjuice, tomatjuice og sort eller grøn te. Undgå saft og sodavand.

12) Brug blenderen

Er det svært at få grøntsager nok, så juice eller blend dem! Ikke alle har en juicer, men det behøves heller ikke, da langt de fleste grøntsager med lidt vand kan blendes til skønne smoothies