Hvordan har din tunge det?

Jeg må blankt erkende, at jeg ikke har været god til at rense min tunge eller tjekke den i det hele taget. Min mundhygiejne har bestået af tandbørstning, mundskyl og tandstikkere eller tandtråd. Men pludselig en morgen lagde jeg mærke til, at jeg havde en hvidlig belægning på tungen og der var revner i den.

Så jeg begyndte at undersøge og fandt frem til, at en tungeskraber burde være en del af rutinen med mundhygiejnen, så jeg tog ud og købte en og fik disse fordele at vide:

 • Fjerner belægninger:
  Tungen kan ophobe belægninger, som kan være en blanding af madrester, bakterier og døde celler. Disse belægninger kan bidrage til dårlig ånde og forværre mundhygiejnen.
 • Forbedrer mundhygiejne:
  Ved at fjerne belægninger fra tungen hjælper en tungeskraber med at forbedre den generelle mundhygiejne og mindske risikoen for tandkødsproblemer, karies og dårlig ånde.
 • Øger smagsoplevelsen:
  En ren overflade på tungen kan forbedre smagsoplevelsen, da den fjerner de hindringer, der kan forstyrre smagssanserne.

Tungeskraberen hjalp gevaldigt på den hvide belægning på min tunge, men revnerne var der stadig. Så jeg undersøgte videre om tungen og tungediagnoser. I normal medicinsk praksis nævnes nogle få problematikker, så som svamp i munden mv. Men i de alternative tilgange, ses tungen faktisk som sladrehank for, hvordan vi har det i kroppen.

Tungen lyver aldrig

I Kina og Indien er tungediagnoser en del af den medicinske praksis. De benytter en mere holistisk tilgang og betragter tungeudseendet som en indikator for den overordnede balance eller ubalance i kroppen. Ifølge dem er tungen er den største sladrehank, der fortæller hvordan det står til i kroppen, da hver plet, bule, revne, belægning eller farve-nuance fortæller noget om kroppens tilstand.

Belægning på tungen

 • En tynd, let gennemsigtig belægning på tungen er et sundhedstegn, der indikerer en afbalanceret tilstand i kroppen. Det betragtes som et tegn på god fordøjelse og generel sundhed.
 • En tyk belægning er tegn på en ubalance i kroppen som fx dårlig fordøjelse eller ophobning af toksiner. Den kan være hvid, gul, grå, fedtet eller klistret afhængig af hvilken ubalance og tilstand, der er.

Revner eller sprækker på tungen

 • Revner midten på tungen fortæller, at maven har for meget varme, og man skal undgå opflammendefødevarer: chili, kanel, ingefær osv. Revnerne kan også opstå pga dehydrering eller fordi tungen tørres ud af at spise for energitæt, fx ved for stort sukkerindtag.
 • Revner forrest på tungen kan også indikere dehydrering og mundtørhed eller være et tegn på at man mangler visse næringsstoffer som vitamin B, zink eller jern

Tungen kan læses som et kort

I de alternative tilgange kan tungen også betragtes som en slags kort eller vejledning over kroppens energisystemer, hvor forskellige områder på tungen bliver forbundet med bestemte organer eller områder af kroppen. 

Tungen er delt op i zoner, der repræsenterer forskellige organer:

 • Den bagerste del: nyre, blære og tarme
 • Venstre side (set udefra): galdeblæren
 • Højre side: leveren
 • Midt på: maven
 • Forreste del: Lungerne (ligger lige foran maven)
 • Yderste tungespids: Hjertet

Om man skal tro på denne alternative tilgang, skal jeg ikke gøre mig klog på – men placeringen af min hvide belægning på tungen afspejlede ihvertfald fint, at det kunne stamme fra min tarmsygdom IBS. Så jeg har personligt ikke afskrevet, at tungen kan læses som et kort over vores organer.