Får du nok

Vitaminer og mineraler?

Vigtige stoffer for kroppens byggesten

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer der skal tilføres gennem kosten hvis man vil undgå mangelsygdomme. De fleste vitaminer og mineraler som kroppen behøver får man på en naturlig måde igennem kosten, hvis man spiser varieret.

Får man ikke vitaminer eller mineraler nok, bliver kroppen mindre modstandsdygtig overfor enkelte sygdomme.

Vitaminer

Vitaminers hovedfunktion er at indgå i enzymer i kroppen, som f.eks. har betydning for fordøjelsen og stofskifteprocesserne.

De vandopløselige vitaminer B og C har du brug for at få tilført dagligt, da de kun i begrænset omfang kan lagres i kroppen. De fedtopløselige vitaminer A, D, E og K lagres i kroppens fedtdepoter for at kunne bruges ved behov.

Mineraler

Mineraler har en væsentlig betydning for tænder, knogler, bruskvæv, hormoner og er en del af opbygningen af protein og fedt. De opdeles i tre grupper:

Makromineraler (fx. calsium, kalium, magnesium)
Mikromineraler (fx. jern, zink, selen)
Sporstoffer (fx. nikkel, krom, kisel)

11 symptomer på vitaminmangel

Hvilke vitaminer og mineraler skal du være særligt opmærksom på?
Har du haft problemer med knækket hår, flossede negle eller kramper i læggene? Så kan det være, at du mangler vitaminer og mineraler. Din krop fortæller meget om din sundhed og selvom mange symptomer kan virke harmløse, så kan en længerevarende vitaminmangel have store konsekvenser. Hvis du mistænker, at du mangler vitaminer eller mineraler, er det altid en god idé at få det testet.

Her kommer 11 almindelige symptomer, som kan tyde på, at du mangler noget i din kost. Bemærk, at der kan være mange grunde til nedenstående symptomer – men de kan også skyldes vitaminmangel.

1. Uren hud

Du kan få uren hud, hvis du mangler B-vitaminer eller fedtsyrer i kosten. Her fremhæver læger, at det er særligt vigtigt at få Biotin (B7-vitamin), Pantotensyre (B5-vitamin), Omega 3 og Omega 6.

B-vitaminerne B7 og B5 findes naturligt i lever, broccoli og æggeblommer. Omega 3 fås fra fede fisk og chiafrø, omega 6 findes i mange nødder og kerner.

2. Udtørret hud

Hvis du har problemer med meget tør hud, kan det være, at du mangler fedtsyrerne Omega 3 og 6. Det er fedtet, der binder fugt i huden og hvis du mangler fedtet sker det ikke.

Omega 3 fås fra fede fisk og chiafrø, omega 6 findes i mange nødder og kerner.

3. Revner i mundvigene

Hvis du oplever revner eller sprækker i mundvigene, kan det være du ikke får nok B12-vitamin. Her skal særligt vegetarer og veganere være opmærksomme på at få nok. Mangel på B12-vitamin kan dog også skyldes, at du mangel de mineraler, som hjælper kroppen med at optage vitaminet. Det er ofte mineralerne, der gør, at vi optager og udnytter vores vitaminer. I dette tilfælde er det særligt zink og jern.

B12-vitamin forekommer naturligt i lever, æg og kød. Hvis du er vegetar, kan det være en god idé at tage B12 som tilskud.

4. Udslæt eller røde knopper

Hvis du får udslæt eller røde knopper på kroppen, skal du finde ud af, om du har en form for allergi eller hudsygdom. Men udslæt og røde knopper kan også være et udtryk for, at du mangler zink eller E-vitamin.

E-vitamin findes i planteolier og nødder. Zink forekommer i store mængder i rødt kød og skalddyr.

5. Flossede negle

Der er forskel på negle, og nogle mennesker har naturligt svagere negle end andre. Men døjer du med flossede negle kan det også skyldes mangel på biotin (B7-vitamin).

Biotin kan fås naturligt fra æggeblomme, lever og mange grøntsager.

6. Hvide pletter på neglene

Dine negle fortæller meget om din sundhed. Og hvis du har tendens til at få små hvide pletter på neglene, kan det være, at du mangler zink. Mange tror, at det skyldes kalkmangel, men det er de færreste mennesker i Danmark, der lider af kalkmangel. Så det er typisk zink-mangel man har.

Zink forekommer i store mængder i rødt kød og skalddyr.

7. Hår der nemt knækker

Der er mange ting, der kan påvirke dit hår, som fx stress. Men det kan også skyldes mere generelle problemer med kredsløbet og her er det vigtigt at få nok C-vitamin, calcium, magnesium og biotin.

C-vitamin fås fra frugter som appelsiner og citroner. Calcium fås fra mælk og mørkegrønne grøntsager. Magnesium findes i fuldkornsprodukter, kød og indmad. Biotin findes i æggeblomme, lever og mange grøntsager.

8. Problemer med tandkødet

Hvis dit tandkød er ømt eller bløder, når du børster tænder, kan det skyldes rygning. Uanset årsag er det vigtigt, at få rigeligt med C-vitamin.

C-vitamin fås fra frugter som appelsiner og citroner og i rodfrugter som kartofler.

9. Muskelkramper

Oplever du kramper i læggene? Så mangler du måske magnesium. Calcium får musklerne til at trække sig sammen og magnesium er det, der får dem til at slappe af.

Magnesium findes i fuldkornsprodukter, kød og indmad.

10. Træthed

Hvis du ofte er træt, selvom du sover nok, kan det skyldes noget så simpelt som vandmangel. Men en kronisk træthedsfølelse kan også skyldes, at vi mangler D-vitamin.

D-vitamin optages gennem huden fra sollys, men kan også spises igennem fede fisk, kød og æggeblommer.

11. Ondt i hovedet

Der kan være mange årsager til spændingshovedpine. I forhold til vitaminerne kan en spændingshovedpine ofte forklares med mangel på D-vitamin eller magnesium. Det gælder dog ikke, hvis du har regulær migræne.

D-vitamin fås igennem fede fisk, kød og æggeblommer. Magnesium findes i fuldkornsprodukter, kød og indmad.