Skal du ned i vægt

Så handler det om kalorier
Det er svært at komme ned i vægt, og det er især er svært at holde vægten nede – det handler nemlig ikke om, at man bare lige tager sig sammen.

Jeg ved, at der findes utallige slankebøger, og at du måske allerede kender mange af dem. Jeg ved til gengæld også, at du kan komme ned i vægt, hvis du altså vil. Det har jeg heldigvis set mange gange.

Der findes ingen nem genvej til varigt vægttab. Sådan er det. Men jeg ved, at det kan lade sig gøre, og at det ikke behøver at være sværere, end du selv gør det til.

Hvorfor tæller vi kalorier?

Hvis man ønsker, at komme ned i vægt, er der ingen vej uden om.

Mange går rundt og undrer sig over, at de har svært ved at tabe sig, selvom de spiser sundt. Men sund mad er altså desværre ikke den lige vej til et vægttab. Sund mad kan nemlig sagtens være fuld af kalorier – og det feder præcis lige så meget som alt andet mad. Avocado indeholder for eksempel det sunde fedt, men giver altså lige så mange kalorier, som alt andet fedt.

At spise sundt er dog stadig det mest fornuftige af hensyn til dit helbred. Og så har det den positive virkning, at det mætter mere, hvilket er en vigtig effekt, hvis du vil tabe dig.

Hvad gør man?

Uanset hvad du spiser, så er din krop indrettet sådan, at:

  • Spiser du flere kalorier, end din krop bruger på et døgn, så tager du på
  • Spiser du færre kalorier, end din krop bruger på et døgn, så taber du dig

Det vigtigste redskab til vægttab er derfor, at have styr på, hvor mange kalorier du indtager dagligt. Sørg for, at du spiser færre kalorier end din krop bruger. Så vil du tabe dig.

Et anden ting, man skal have fokus på, er at holde sit blodsukkerniveau så stabilt som muligt, for at undgå pludselige cravings for søde sager. Glykæmisk Index (GI) viser, hvordan forskellige fødevare påvirker blodsukkeret.

Er der en genvej?

At tælle kalorier er besværligt og uoverskueligt for mange. Dog behøver det ikke være så svært, der findes flere apps, der beregner for dig og viser hvad og hvor meget, du kan spise.

Vil du selv gerne lære at beregne kalorieindhold i din mad, livretter og opskrifter, så vil jeg anbefale dig, at tage et kig på MyFitnessPal appen eller deres hjemmeside. Værktøjet er gratis og nemt at komme i gang med. Lifesum er en anden app, der kan anvendes.

Et helt andet alternativ, er at kigge på Sense princippet. Her tæller man ikke kalorier, men kigger på håndfulde og tallerkenmodel. Du skal bare være opmærksom på, at med Sense kigges der på en T-tallerkenmodel, hvor vi kigger på en Y-tallerkenmodel, hvis du skal ned i vægt.

Hjælpemidler

Shakes som måltidserstatning kan også hjælpe dig med at kontrollere vægten, da de giver dig en sund og afbalanceret kilde til næringsstoffer og kalorier.

Jeg er glad for Eqologys shakes, der er 100% naturlige. De findes i tre udgaver og er lavet for at give dig alle de essentielle næringsstoffer, som du normalt ville få fra et almindeligt måltid, men med færre kalorier.

Eqologys shakes kan blandes op med den mælk, man ønsker (inkl. soyamælk, rismælk m.fl). Deres Vanilie shake giver 212 kcal, deres chokolade shake indeholder 210 kcal og deres veganer shake, der er baseret på planteprotein giver blot 128 kcal.