En sund fordøjelse

er afgørende for et langt og sundt liv

En sund fordøjelse spiller en afgørende rolle for vores generelle helbred og velvære. Det er gennem nedbrydningen af mad i mavesyren og optagelsen af næringsstoffer via tarmslimhinden, at vores krop får den nødvendige energi og næring. Men en af de mest afgørende faktorer for fordøjelsen er balancen i vores tarmflora af mikroorganismer, bakterier og svampe.

En afbalanceret tarmflora er vigtig
Det er almindeligt kendt, at inflammation spiller en rolle i mange livstilssygdomme, men de færreste er klar over, at ubalancer i tarmfloraen ofte er årsagen til inflammationen. En ubalance i tarmfloraen kan have indflydelse på udviklingen af en bred vifte af sygdomme, herunder autoimmune sygdomme som gigt, inflammation og tarmsygdomme.

Vi har for få tarmbakterier
Vores tarme huser trillioner af bakterier, og vi har brug for en mangfoldighed af disse bakterier for at opretholde en sund tarmflora. Forskning både i Danmark og internationalt viser imidlertid, at hver fjerde dansker har færre tarmbakterier end ønskeligt. Ikke alene har en fjerdedel af os færre bakterier, men vi har også færre typer af bakterier og en overvægt af de bakterier og svampe, der fremkalder inflammation og betændelsestilstande i kroppen.

Forebyg ubalancen i din tarmflora

Tyndtarmen er afgørende for en sund fordøjelse, da den absorberer næringsstoffer og har en beskyttende slimhinde. For at bevare denne optimale balance er det vigtigt at tage hensyn til både kost og mentalt velvære. For det, vi spiser, påvirker tarmfloraen, men vores tanker, følelser og især stress har også en indvirkning på denne balance. Derfor er det vigtigt at sætte ind på flere områder.

Mælkesyrebakterier udgør en af de vigtigste og mest talrige grupper af bakterier i vores tarme. Disse bakterier er afgørende for en sund fordøjelse og vi kan øge mængden på flere måder. Den billigste er at fermentere dine egne grøntsager derhjemme. Men hvis det ikke er muligt, findes der heldigvis gode mælkesyrebakterier, kaldet probiotika, som kosttilskud.

Gode råd til at opnå en sund tarmflora

  • Spis en fiberrig kost, der indeholder frugt, grøntsager og fuldkorn. Fibrene fremmer fordøjelsen, nærer tarmbakterierne og bidrager til at fjerne affaldsstoffer.
  • Får du ikke grøntsager nok, kan vejen frem være en daglig greenie eller smoothie med mindst 50% grøntsager, for at øge indtaget af næringsstoffer og fibre.
  • Anret din mad på en indbydende måde, da fordøjelsen starter med synet af maden.
  • Undgå stress og tyg maden grundigt for at lette fordøjelsesprocessen.
  • Drik 2-3 liter vand dagligt for at opretholde en god hydrering og fordøjelse.